fbpx
#Algemene vergaderingen #Werking en organisatie van de algemene vergaderingen

Het aanwezigheidsquorum bepaalt de minimale aanwezigheid die vereist is om een algemene vergadering te laten doorgaan en beslissingen te nemen met betrekking tot de mede-eigendom.

Als VME kunt u de vergadering alleen rechtsgeldig beginnen indien aan het begin van de vergadering een enkel of dubbel quorum is bereikt:

  • Een dubbel quorum houdt in dat meer dan de helft van de mede-eigenaars bij het begin van de algemene vergadering aanwezig of vertegenwoordigd is en dat zij samen ten minste 50% van de aandelen van de gemeenschappelijke delen bezitten.
  • Een eenvoudig quorum houdt in dat de bij het begin van de vergadering de aanwezigen of vertegenwoordigde mede-eigenaars ten minste 75% van de aandelen van de gemeenschappelijke delen bezitten.

7

Indien het quorum niet wordt bereikt, bent u genoodzaakt de algemene vergadering uit te stellen. Hoe doe je dit goed?

  • De syndicus stuurt een nieuwe uitnodiging, met de datum, plaats en agenda van de nieuwe algemene vergadering. De agenda zal identiek zijn aan die van de algemene vergadering die niet kon doorgaan.
  • De uitnodiging voor de algemene vergadering moet ten minste 15 dagen vóór de nieuwe algemene vergadering worden verzonden (waardoor de algemene vergadering met ten minste 15 dagen wordt uitgesteld).
  • Indien het quorum op deze nieuwe algemene vergadering wordt bereikt, kan zij normaal plaatsvinden.
  • Indien het aanwezigheidsquorum weer niet bereikt wordt is dat geen probleem! Een reeds uitgestelde algemene vergadering kan gewoon doorgaan, ook al is het aanwezigheidsquorum niet bereikt. De verschillende beslissingen zullen dus genomen worden door de aanwezige of vertegenwoordigde mede-eigenaars, ongeacht hun aantal en de vertegenwoordigde aandelen.