fbpx

Heeft de Raad van Mede-eigendom beslissingsbevoegdheid?

Om eerlijk te zijn: NEEN. De Raad van Mede-eigendom is meer een toezichthoudend orgaan, dat als hoofdtaak heeft ervoor te zorgen dat de syndicus zijn taken naar behoren uitvoert.

Als dusdanig is deze raad dus niet bevoegd om beslissingen te nemen over het leven en de werking van de mede-eigendom. De enige keer dat hij verder kan gaan dan zijn toezichthoudende rol en beslissingen kan nemen over de mede-eigendom, is wanneer de raad een delegatie ontvangt van de syndicus. Voor deze delegatie is echter een ¾de meerderheid van de mede-eigenaars vereist.

Praktisch gezien heeft in een mede-eigendom alleen de Algemene Vergadering echte beslissingsbevoegdheid. Het is het hoogste orgaan dat beslist over belangrijke beleidskwesties, zoals het budget, de uitvoering van werken en de aanstelling van de syndicus. Sommige bevoegdheden van de Raad van Mede-eigendom hangen ook af van de Algemene Vergadering.

Goed om weten

Net als de mede-eigenaars kan de Raad van Mede-eigendom agendapunten voorstellen voor de Algemene Vergadering.

Welke bevoegdheden heeft de Raad van Mede-eigendom eigenlijk?

Zoals hierboven vermeld, is de belangrijkste rol van de Raad van Mede-eigendom ervoor te zorgen dat de syndicus zijn verplichtingen nakomt en de beslissingen van de Algemene Vergadering naleeft. In deze context kan hij met name

  • alle documenten met betrekking tot het beheer van de mede-eigendom raadplegen :
  • toezien op de toepassing door de syndicus van de beslissingen die door de Algemene Vergadering genomen werden;
  • zijn advies geven aan de syndicus in geval van dringende werken;
  • erop toezien dat de bestekken binnen een redelijke termijn worden aangevraagd;
  • enz.

Bij beslissing van de Algemene Vergadering kunnen echter bijkomende taken aan de Raad worden toegewezen. Deze moeten expliciet zijn en mogen geen afbreuk doen aan de taken van de Algemene Vergadering of de syndicus. De opdracht is dan slechts geldig voor één jaar.

Opgelet

De Raad van Mede-eigendom is niet bevoegd om toezicht te houden op het financieel beheer door de syndicus. Dit valt onder de bevoegdheid van de Rekencommissaris.

Is de Raad van Mede-eigendom verplicht?

In werkelijkheid is de Raad van Mede-eigendom alleen verplicht in appartementsgebouwen met minstens 20 kavels, exclusief kelders, garages en parkings.

In kleinere mede-eigendommen is dit orgaan facultatief. De leden van de Raad worden elk jaar verkozen door de Algemene Vergadering, met een absolute meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.

Tot slot

In tegenstelling tot de Algemene Vergadering heeft de Raad van Mede-eigendom geen beslissingsbevoegdheid. Zijn belangrijkste rol is erop toezien dat de syndicus zijn verplichtingen correct nakomt.

Bent u een vrijwillige syndicus en wil je professionele ondersteuning bij het uitvoeren van uw taken? Syndic Yourself kan u helpen. Contacteer ons gerust voor meer informatie!

Vraag een gratis offerte !

  1. Een expert neemt overdag (tussen 9.00 en 18.00 uur) contact met u op
  2. Hij stelt u onze oplossing voor, op basis van uw behoeften
  3. Een aangepaste offerte volgt