fbpx
#Technische normen en VME verplichtingen

Wat zijn de brandpreventie- en brandbestrijdingsverplichtingen in mijn gebouw?

Het is verbazingwekkend dat de meeste van onze “oude” appartementsgebouwen (daterend van voor 1990) niet beschikken over elementaire maatregelen op het gebied van brandpreventie en -bestrijding. Aangezien de normen in België geen terugwerkende kracht hebben, hoeft men zich geen zorgen te maken… maar ten onrechte! Want de dag dat er zich een ongeval voordoet, zal het gebrek aan wil om naar de norm te streven en het tekort aan voorzorgsmaatregelen bij de beheerder (in dit geval de syndicus) zware gevolgen hebben, zo niet voor de verzekeringsmaatschappij – die in de meeste gevallen verplicht is te vergoeden – dan zeker in de ogen van de Wet.

We overlopen hieronder enkele van de maatregelen die moeten worden uitgevoerd, zo niet volledig in een keer, dan toch geleidelijk, en idealiter volgens een door de AV vastgesteld vast tijdschema, desnoods gespreid over meerdere jaren

  • Laat geschikte brandblussers installeren
  • Laat indien nodig brandslangen installeren
  • Laat een “brandwerende” compartimentering installeren in de risicolokalen (stookruimten, vuilnisruimten, garages, ruimten voor elektriciteits- en gasmeters), .
  • Laat alle gemeenschappelijke en particuliere gasleidingen controleren op lekken, alsmede de conformiteit van de gastoestellen.
  • Zorg ervoor dat alle maatregelen worden genomen om een adequate en voldoende ventilatie van de lokalen te waarborgen (elektriciteits- en gasmeters, stookruimten, vuilnisruimten, liftinstallaties).
  • Laat een gasdetectiesysteem installeren in de stookruimte (zo mogelijk gekoppeld aan een automatische afsluiting van de gastoevoer).
  • Laat een branddetectiesysteem installeren in de gemeenschappelijke ruimten (gekoppeld aan een extern dispatchingsysteem), of ten minste autonome detectoren (goedkoop, maar minder efficiënt omdat de batterijen regelmatig vervangen moeten worden).

Vraag een gratis offerte !

  1. Een expert neemt overdag (tussen 9.00 en 18.00 uur) contact met u op
  2. Hij stelt u onze oplossing voor, op basis van uw behoeften
  3. Een aangepaste offerte volgt