fbpx

Hoe kan vrijwillig beheer de kosten van een mede-eigendom optimaliseren?

Vrijwillig beheer van een mede-eigendom is een zeer efficiëntee manier om kosten te besparen en de vastgoedkosten aanzienlijk te verlagen. De kosten die professionele dienstverleners in rekening brengen, worden steeds hoger en kunnen zwaar drukken op de financiën van de mede-eigenaars. Dit is een zeer belangrijke uitgavenpost, die gemiddeld € 315 per jaar (per mede-eigenaar) vertegenwoordigt.

Zoals u zich zult realiseren, kunt u deze kosten aanzienlijk verlagen door uw mede-eigendom zelf (op vrijwillige basis) te beheren. Als extra bonus kan u uw mede-eigendom laten genieten van:

 • een beter reactievermogen,
 • meer transparantie
 • een grotere betrokkenheid van de mede-eigenaars
 • en lokaal beheer.

Let op!

Vrijwillig beheer van uw mede-eigendom ontslaat u niet van wettelijke verplichtingen. U moet zich onder andere inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen alsook een burgerlijk aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Zelf uw mede-eigendom beheren: andere kosten die u moet dragen

Vrijwillig beheer van een mede-eigendom laat toe de lasten verbonden aan de onkosten van de syndicus af te schaffen. De mede-eigenaars moeten alleen de kosten betalen voor het onderhoud en het beheer van de gemeenschappelijke ruimten. Dit zijn onder andere :

 • kosten voor het onderhoud van het gebouw (gevelrenovatie, schilderwerk, kleine onderhoudswerken, enz.)
 • kosten voor gemeenschappelijke voorzieningen en diensten (centrale verwarming, liftkosten, vuilnis stortkokers, etc.)
 • vergoedingen voor ingehuurd personeel (conciërge, schoonmaker, enz.);
 • verzekeringsuitkeringen
 • elektriciteits- en gaskosten
 • enz.

Zelf uw mede-eigendom beheren om de kosten te optimaliseren: zijn er risico’s?

Zelf uw mede-eigendom beheren kan heel goed zijn voor uw budget. Wees echter bewust van de verantwoordelijkheden die er als vrijwillige syndicus bijhoren. U hebt dezelfde verantwoordelijkheden als een professionele syndicus.

U bent verantwoordelijk voor de administratie, de financiën en het onderhoud van het gebouw. Hoewel dit een dankbare baan kan zijn, vergt het veel inzet.

Om uw werk te verlichten, kan u de hulp inroepen van een platform voor hulp aan vrijwillige syndici zoals Syndic Yourself. Op deze manier kan u genieten van de expertise van een professional en tegelijkertijd de kosten voor je mede-eigendom beperken.

Tot besluit

Zelf uw mede-eigendom beheren is een interessante manier om je kosten te optimaliseren.

Wenst u aan de slag te gaan? Syndic Yourself heeft de knowhow om u te helpen. Contacteer ons nu gerust voor meer informatie.

Vraag een gratis offerte !

 1. Een expert neemt overdag (tussen 9.00 en 18.00 uur) contact met u op
 2. Hij stelt u onze oplossing voor, op basis van uw behoeften
 3. Een aangepaste offerte volgt