fbpx

Vrijwillige syndicus: wat zijn uw taken?

De vrijwillige syndicus is verantwoordelijk voor het administratieve en financiële beheer van de mede-eigendom. Hij neemt dus de taken op zich die traditioneel aan de beroepssyndicus worden toevertrouwd:

 • de algemene vergaderingen organiseren en ervoor zorgen dat de beslissingen worden uitgevoerd;
 • de verzekeringscontracten beheren en nazien
 • zorgen voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimten;
 • op de naleving van het reglement van mede-eigendom toezien;
 • enz.

Goed om weten

In tegenstelling tot de professionele syndicus wordt de vrijwillige syndicus beschouwd als “onwetend”. De rechtbanken zijn daarom over het algemeen zeer mild voor hen, zelfs in geval van wanbeheer van hun kant. Bovendien is de vrijwillige syndicus gedekt door een verplichte verzekering die door de mede-eigendom is afgesloten en die zijn aansprakelijkheid dekt.

Uw mede-eigendom efficiënt beheren: hoe organiseert u zich?

Het beheer van uw mede-eigendom lijkt misschien eenvoudig, maar er komen heel wat administratieve taken bij kijken. Daarom is het belangrijk uw werk zo goed mogelijk te organiseren. Denk eraan u van een dashboard te voorzien om dit te doen. U geeft aan welke verantwoordelijkheden u wilt opnemen in het kader van uw mandaat als vrijwillig syndicus. U noteert met name alle activiteiten die voor die maand moeten worden ondernomen, alsmede de deadlines voor elke aangelegenheid, waaronder bijvoorbeeld de verzending van de aankondigingen voor de algemene vergadering.

Voor boekhoudkundige kwesties, zoals het uitvoeren van een boekhouding of het beheer van achterstallige betalingen, raadpleegt u de juridische documenten die uw mede-eigendom regelen (reglement van mede-eiegendom). Zorg er bovendien voor dat u over alle tools beschikt om uw mede-eigendom goed te beheren. Het zal bijvoorbeeld nuttig zijn een specifiek platform te gebruiken voor het beheer van een syndicus.

Als u moeilijkheden ondervindt bij de uitvoering van uw taken, aarzel dan niet om advies te vragen aan bevoegde personen, zoals een consulent-syndicus, een boekhouder of zelfs een professionele syndicus.

SYNDIC YOURSELF: een efficiënte oplossing voor het beheer van uw mede-eigendom

Omdat je missie als vrijwillige syndicus complex kan zijn, is het essentieel om je te laten begeleiden. De ideale oplossing? Syndic Yourself. Wat we kunnen aanbieden? Een platform dat speciaal ontworpen werd om u in staat te stellen uw mede-eigendom op een eenvoudige, efficiënte en veilige manier te beheren, vergezeld van een leger van professionals om al uw vragen te beantwoorden.

Met Syndic Yourself kan je o.a.:

 • Uw gebouw conform stellen
 • uw boekhouding beheren;
 • uw documenten archiveren;
 • de algemene vergaderingen organiseren;
 • betrouwbare dienstverleners vinden;

Wij bieden u niet alleen een specifiek platform aan voor vrijwillige syndici, maar ook een team van deskundigen dat u het hele jaar door begeleidt bij de uitvoering van uw missie.

Tot slot

Als vrijwillige syndicus kan het beheer van een mede-eigendom snel ingewikkeld worden. Gelukkig kunt u zich organiseren en u door Syndic Yourself laten begeleiden om uw mede-eigendom met een gerust hart te beheren.

Vraag een gratis offerte !

 1. Een expert neemt overdag (tussen 9.00 en 18.00 uur) contact met u op
 2. Hij stelt u onze oplossing voor, op basis van uw behoeften
 3. Een aangepaste offerte volgt