Ontslag van de vrijwillige syndicus : welke opzegtermijn?
Professionele beperkingen, persoonlijke problemen, verhuizing… er zijn veel redenen die u kunnen dwingen ontslag te nemen als vrijwillige syndicus. En als dat gebeurt, hoe zit het dan met de opzegtermijn? We leggen u alles uit in dit artikel.
- Het ontslag van de vrijwillige syndicus: voorbeeldbrief
- Oprichting van een vrijwillige syndicus van mede-eigendom
- Vrijwillige Syndicus: ons advies voor het beheer van uw mede-eigendom
- Het onderhoud van uw mede-eigendom: checklist met aandachtspunten
- Top 5 gratis beheersoftware voor vrijwillige syndici
- Uw mede-eigendom zelf beheren: win aan snelheid en reactiviteit
- Het onderhoud van de gemeenschappelijke voorzieningen in mede-eigendom
- Onderhoud van gemeenschappelijke ruimten in mede-eigendom
- Schoonmaak van de buiteninrichtingen van een mede-eigendom
- De belangrijke onderhoudswerken van de mede-eigendom
- Gratis beheersoftware voor een mede-eigendom, een effectieve oplossing?
- Ontslag van een vrijwillige syndicus: hoe verloopt de opvolging?
Ontslag nemen als vrijwillige syndicus: wat zegt de wetgeving over opzegtermijnen?
In de wet van 30 juni 1994 betreffende de mede-eigendom is niets bepaald over het ontslag van een vrijwillige syndicus. Het Burgerlijk Wetboek daarentegen spreekt enkel van verzaking en stelt hierover het volgende: “De mandataris kan afstand doen van het mandaat door de mandaatgever op de hoogte te brengen van zijn verzaking. Als deze verzaking echter nadelig is voor de mandaatgever, moet deze door de mandataris worden gecompenseerd…”.
Dit betekent dat de vrijwillige syndicus op elk moment kan beslissen om zijn mandaat te beëindigen, zonder enige uitleg te geven. Op voorwaarde natuurlijk dat dit geen schade toebrengt aan de mede-eigendom: u moet bijvoorbeeld vermijden om ontslag te nemen vóór een belangrijke handeling of midden in een periode van werkzaamheden. Indien er schade wordt veroorzaakt, moet u de Vereniging van Mede-Eigenaars vergoeden.
Goed om weten
Ook al schrijft de wet geen opzegtermijn voor, toch is het altijd raadzaam om een redelijke termijn in acht te nemen voordat u uw functie neerlegt. Zo vermijd u schade aan de mede-eigendom.
Opzegperiode bij ontslag van een vrijwillige syndicus: wat als uw contract dit voorziet?
Hoewel de wet niet vereist dat u een opzeg geeft, kan het mandaat als vrijwilige syndicus er een voorzien. Dit contract kan u ook verplichten om de verkiezing van uw opvolger te organiseren alsook andere verplichtingen opleggen met betrekking tot het einde van uw mandaat.
Als dit het geval is, moet u uiteraard voldoen aan de bepalingen en termijnen die in het mandaat zijn vastgelegd om ontslag te nemen.
Opgelet
De mede-eigenaars kunnen beslissen om gerechtelijke stappen tegen u te ondernemen als ze vinden dat uw plots vertrek reële schade toebrengt aan de mede-eigendom.
Ontslag van de vrijwillige syndicus: wat zijn de procedures?
Het ontslag van een vrijwillige syndicus moet worden aangekondigd op de Algemene Vergadering. Waarom moet dit gebeuren? Om de vergadering in staat te stellen de nodige stappen te ondernemen om een nieuwe syndicus aan te stellen.
Als u beslist ontslag te nemen, moet u wachten tot de volgende algemene vergadering (gewone of buitengewone) om uw beslissing aan te kondigen. Dit zal er ook voor zorgen dat uw vertrek geen nadelige gevolgen heeft.
Tot slot
Een mede-eigendom beheren is een belangrijke en verantwoordelijke verbintenis. Voordat u ontslag neemt, moet u ervoor zorgen dat u de mede-eigendom geen schade berokkent.
Hebt u hulp nodig bij uw taken als vrijwillige syndicus? Syndic Yourself kan u helpen, van A tot Z. Contacteer ons nu gerust voor meer informatie!
Vraag een gratis offerte !
- Een expert neemt overdag (tussen 9.00 en 18.00 uur) contact met u op
- Hij stelt u onze oplossing voor, op basis van uw behoeften
- Een aangepaste offerte volgt