fbpx

Uw opvolging als vrijwillige syndicus organiseren

Zoals u ongetwijfeld wel weet, kan een mede-eigendom niet zonder syndicus. Het staat u dus vrij om ontslag te nemen, maar uw vertrek mag geen schade toebrengen aan de mede-eigendom. Om schadeclaims tegen u te vermijden, hebt u er alle belang bij om uw opvolging tot een goed einde te brengen.

Kortom, als u wilt aftreden als vrijwillig beheerder, roep dan een algemene vergadering bijeen met de volgende agenda:

  • uw ontslag
  • en de verkiezing van een opvolger.

Je kunt offertes van professionals en kandidaten voor de functie van syndicus meesturen met de aankondiging van de vergadering. Tijdens de algemene vergadering kun je ook een andere mede-eigenaar voordragen om de functie over te nemen.

Goed om te weten

Het kan gebeuren dat de afspraken over uw opvolging zijn vastgelegd in uw beheerovereenkomst van vrijwillige syndicus. In dat geval moet u de bepalingen van het contract naleven.

Documenten van mede-eigendom overdragen bij uittreding: essentieel!

Artikel 577-8, § 4, 9° van het Burgerlijk Wetboek is zeer expliciet:

“ indien zijn mandaat op om het even welke wijze een einde heeft genomen, moet de syndicus, binnen een termijn van dertig dagen na de beëindiging van zijn mandaat, het volledige dossier van het beheer van het gebouw aan zijn opvolger of, in diens afwezigheid, aan de voorzitter van de laatste algemene vergadering te overhandigen, met inbegrip van de boekhouding en de activa die hij beheerde, van elk schadegeval, van een historiek van de rekening waarop de schadegevallen zijn vereffend, alsmede van de stukken die de bestemming bewijzen welke werd gegeven aan elke som die niet op de financiële rekeningen van de mede-eigendom terug te vinden is;”.

Zoals u hebt begrepen, is het absoluut noodzakelijk dat u uw opvolger uiterlijk 30 dagen na uw ontslag alle documenten bezorgt die nodig zijn om de mede-eigendom te beheren. Als u deze wettelijke verplichting niet nakomt, kunt u strafrechtelijk vervolgd worden.

Plots ontslag van een vrijwillige syndicus: wat u moet weten over zijn opvolging

Als zijn contract het toelaat of geen andersluidende bepalingen bevat, kunnen vrijwillige syndici ontslag nemen met onmiddellijke ingang (zonder opzegtermijn). Op voorwaarde natuurlijk dat dit geen echte schade toebrengt aan de mede-eigendom.

De vrijwillige syndicus die ontslag neemt, kan zich dan niet langer bezighouden met de zaken van de mede-eigendom. Hij blijft echter wettelijk verplicht om alle documenten met betrekking tot het beheer van het gebouw door te geven aan zijn opvolger.

In dergelijke gevallen van plots ontslag kan de Raad van de Mede-Eigendom, de voorzitter van de laatste Algemene Vergadering of een of meer mede-eigenaars die minstens 20% van de aandelen in de gemeenschappelijke delen bezitten, een algemene vergadering bijeenroepen om een nieuwe syndicus aan te stellen.

Tot slot

Als vrijwillige syndicus bent u vrij om ontslag te nemen: de Vereniging van Mede-Eigenaars kan u dat niet beletten. Maar let op: uw ontslag mag geen nadeel teweegbrengen voor de mede-eigendom en u blijft onderworpen aan de bepalingen van uw contract over de organisatie van uw opvolging.

Hebt u hulp nodig bij uw taken als vrijwillige syndicus? Van het organiseren van algemene vergaderingen tot het beheren van de financiën van het gebouw is Syndic Yourself er om u bij te staan. Neem vandaag nog gerust contact met ons op!

Vraag een gratis offerte !

  1. Een expert neemt overdag (tussen 9.00 en 18.00 uur) contact met u op
  2. Hij stelt u onze oplossing voor, op basis van uw behoeften
  3. Een aangepaste offerte volgt