fbpx

Onderhoud en werken in mede-eigendom: welke geschillen kunnen voorkomen?

Er kunnen verschillende soorten geschillen ontstaan over onderhoud en werken in mede-eigendom. Geschillen over privéwerkzaamheden komen het vaakst voor. Wanneer de werken betrekking hebben op de gemeenschappelijke delen (decoratie, schilderwerken, enz.), moet de Algemene Vergadering toestemming geven om de werken aan te vatten.

Het kan echter gebeuren dat de betrokken mede-eigenaar deze toestemming niet krijgt – wat al een bron van ontevredenheid kan vormen – of dat hij niet de moeite heeft genomen om er een aan te vragen, een andere mogelijke bron van geschillen.

Er kunnen ook geschillen ontstaan over werkzaamheden in gemeenschappelijke ruimten die door de AV zijn goedgekeurd. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op:

  • de kwaliteit van het werk,
  • te hoog geachte kosten,
  • de keuze van bedrijven die het werk uitvoeren,
  • enz.

In deze laatste gevallen gaat het vooral om kritiek op het beheer van deze werken door de syndicus.

De minnelijke schikking van geschillen over werken en onderhoud in mede-eigendom

Bemiddeling heeft altijd de voorkeur bij geschillen over mede-eigendom. Het stelt de partijen in staat om tot een minnelijke schikking te komen en een voor beide partijen bevredigende oplossing te vinden. Open discussies, uitwisseling van e-mails of vergaderingen tussen de mede-eigenaars en de syndicus kunnen nuttig zijn om dit te bereiken.

Als bemiddelaar bij uitstek kan de syndicus ook een essentiële rol spelen bij het oplossen van geschillen en het sussen van conflicten. Als hij echter zelf bij het geschil betrokken is, is het mogelijk om een beroep te doen op een externe bemiddelaar.

Juridische stappen om een geschil op te lossen

Als er geen minnelijke oplossing kan gevonden worden, kunnen de betrokken partijen gerechtelijke stappen ondernemen, indien nodig met de hulp van de syndicus.

Opgemerkt moet worden dat het steeds de vrederechter is die bevoegd is voor geschillen over mede-eigendom. Mede-eigenaars kunnen een beroep op hem doen om :

  • de toelating te vragen om werken uit te voeren aan de gemeenschappelijke delen, wanneer deze zonder geldige reden geweigerd werden door de Algemene Vergadering;
  • een vordering in te stellen tegen de syndicus, die beschuldigd zou zijn van ernstige tekortkomingen in het beheer van de werken;
  • enz.

Tot besluit

Er kunnen talrijke geschillen ontstaan over de uitvoering van werken in mede-eigendom. Wanneer hij niet zelf het voorwerp is van de geschillen, speelt de syndicus een essentiële rol bij het oplossen ervan.

Hebt u hulp nodig bij uw taken als vrijwillige syndicus? Van het financiële beheer van uw mede-eigendom tot de organisatie van algemene vergaderingen biedt Syndic Yourself u volledige ondersteuning. Neem nu gerust contact met ons op voor meer informatie!

Vraag een gratis offerte !

  1. Een expert neemt overdag (tussen 9.00 en 18.00 uur) contact met u op
  2. Hij stelt u onze oplossing voor, op basis van uw behoeften
  3. Een aangepaste offerte volgt