fbpx

Barbecues in een mede-eigendom: wat zegt de wet hierover?

De Belgische wetgeving voorziet niet in een formeel verbod op barbecues in mede-eigendommen. Er moet echter wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan om ze aan te steken, en die hangen af van de regio.

In Wallonië is bijvoorbeeld wordt er bepaald dat: “de rook van barbecues en apparaten met olie, vet, sintels of houtskool de buurt niet mag hinderen“.

In Brussel vereist het politiereglement het gebruik van vaste of mobiele kooktoestellen die aangepast zijn aan de configuratie van de omgeving, die geen enkel risico vormen en de buren niet storen.

Raadpleeg het reglement van mede-eigendom om te weten of barbecues zijn toegestaan

Aangezien de wet barbecues in mede-eigendommen niet verbiedt, is het raadzaam het mede-eigendomsreglement en het huishoudelijk reglement van het gebouw te raadplegen om na te gaan of barbecues in uw gebouw worden toegestaan.

Als het reglement het barbecueën toestaat, moet u er rekening mee houden dat het in geen geval overlast mag veroorzaken voor de buren.

Als het reglement van mede-eigendom hier niets voorziet, zijn barbecues toegestaan, mits de wettelijke voorwaarden worden nageleefd.

Te noteren

Bij een geschil over het houden van een barbecue is de syndicus van de mede-eigendom het eerste aanspreekpunt voor de mede-eigenaars.

3 manieren voor een geslaagde barbecue in een mede-eigendom

Wanneer het reglement van de mede-eigendom een barbecue toelaat, moet er toch spaarzaam met barbecues worden omgesprongen. Om brandgevaar te voorkomen en de buurt te respecteren, moet u uw gezond verstand gebruiken.

1. Zorg voor een veilige barbecue

Voor een maximale veiligheid moet u alle nodige voorzorgen nemen. Adviseer uw mede-eigenaars dus om:

  • ervoor te zorgen dat er geen olie in de barbecue lekt,
  • de barbecue uit te rusten met een beveiliging tegen brand- en gasgevaar,
  • het apparaat te beschermen tegen de wind, en tegen brandbare accessoires,

2. Geef de voorkeur aan elektrische barbecues

In tegenstelling tot gas- of houtskoolbarbecues maken elektrische barbecues weinig lawaai. Ze zijn ook veiliger en stoten geen rook uit. Bovendien bestaat er geen risico dat de muren van het gebouw zwart worden.

Dit type barbecue is dus perfect geschikt, zeker als u mede-eigenaar bent. Waarom? Omdat het makkelijk in gebruik is en u geen risico loopt op overlast voor andere mede-eigenaren.

3. Vermijd aanmaakblokjes op petroleumbasis

Kiest een mede-eigenaar toch voor een houtskoolbarbecue, dan moeten aanmaakblokjes op basis van petroleum worden vermeden.

Naast de onaangename rookontwikkeling kan dit soort aanmaakblokjes grote branden veroorzaken.

En vergeet in elk geval niet de buren te waarschuwen voor het barbecuefeestje.

Tot besluit

Het reglement van mede-eigendom of het huishoudelijk reglement van het gebouw bepaalt of barbecues al dan niet verboden zijn in de mede-eigendom. In elk geval is het essentieel om de buren niet te storen.

Bij een geschil over de aanleg van een barbecue beslist in eerste instantie de syndicus.

Hebt u als vrijwillige syndicus hulp nodig? Doe gerust beroep op Syndic Yourself.

Vraag een gratis offerte !

  1. Een expert neemt overdag (tussen 9.00 en 18.00 uur) contact met u op
  2. Hij stelt u onze oplossing voor, op basis van uw behoeften
  3. Een aangepaste offerte volgt