fbpx

Mede-eigendomslasten: welke geschillen kunnen er optreden?

Geschillen aangaande mede-eigendomslasten kunnen verschillende vormen aannemen.

  • Geschillen als gevolg van onbetaalde lasten: mede-eigenaars zijn verplicht lasten te betalen. Bij niet-betaling kunnen geschillen ontstaan. Dit kan er zelfs toe leiden dat de Vereniging van Mede-Eigenaars gerechtelijke stappen onderneemt.
  • Geschillen bij betwisting van quota en lasten: over het algemeen moet elke mede-eigenaar zijn deel van de lasten betalen volgens zijn aandeel in de gemeenschappelijke ruimten. Als een mede-eigenaar echter de methode voor het verdelen van deze lasten of zelfs de waarde van zijn aandeel betwist, kunnen er geschillen ontstaan.

Hoe lost u een geschil over de lasten in mede-eigendom op?

Zoals bij alle geschillen binnen een mede-eigendom is het raadzaam om eerst en vooral een minnelijke oplossing te vinden. In het geval van onbetaalde kosten, bijvoorbeeld, kan er overleg plaatsvinden tussen de mede-eigenaar die in gebreke blijft, de andere mede-eigenaars en de syndicus. Dit is een manier om een passende oplossing voor het probleem te vinden.

Bij geschillen over quota of kosten kan de betrokken mede-eigenaar vragen om een algemene vergadering op te roepen om de kwestie te bespreken en eventuele wijzigingen te overwegen.

Alleen als er geen minnelijke oplossing kan worden gevonden, moeten er gerechtelijke stappen worden ondernomen.

De actie om de quota en kosten te wijzigen

Elke mede-eigenaar kan een verzoek indienen bij de vrederechter om het bedrag van de lasten die hij moet betalen of de waarde van zijn aandeel in het gebouw te wijzigen. In dit geval moet de mede-eigenaar aantonen dat :

  • de berekening van zijn aandeel onjuist is, of onjuist is geworden door de wijziging van het gebouw ;
  • of dat de verdeling van de lasten onbillijk is.

In dit laatste geval is het geschil over de lift een zeer vaak terugkerend geschil: een mede-eigenaar op het gelijkvloers die de lift niet gebruikt en die daarom vraagt om vrijgesteld te worden van de lasten met betrekking tot het onderhoud en het gebruik ervan.

In ieder geval kan elke mede-eigenaar tijdens de procedure vrijwillig tussenkomen om zijn standpunt duidelijk te maken.

De actie tot terugvordering van onbetaalde lasten

Niet-betaling van de kosten door een mede-eigenaar kan schade veroorzaken. In de meeste gevallen moeten de andere mede-eigenaars deze kosten dan voorlopig betalen.

Meestal voorziet het reglement van mede-eigendom sancties voor dergelijke gevallen. Deze kunnen bestaan uit:

  • financiële sancties,
  • de inning van de huur van het appartment van de in gebreke blijvende mede-eigenaar door de syndicus wanneer de woning in kwestie verhuurd wordt.

Betalingsherinneringen en voorafgaande ingebrekestellingen zijn hierbij ook noodzakelijk.

Als deze procedures echter geen resultaat opleveren, heeft de vereniging van mede-eigenaars geen andere keuze dan gerechtelijke stappen te ondernemen om de onbetaalde kosten terug te vorderen. Deze actie moet voor de vrederechter worden gebracht door de syndicus in zijn functie als wettelijke vertegenwoordiger van de mede-eigendom.

Er kan dan een vonnis worden uitgesproken waarin de in gebreke blijvende mede-eigenaar wordt bevolen de kosten te betalen. Als de mede-eigenaar niet vrijwillig betaalt, kan het vonnis ten uitvoer worden gelegd.

Tot slot

Het leven in een mede-eigendom kan soms aanleiding geven tot geschillen. In dergelijke gevallen is de rol van de syndicus cruciaal, want hij is zowel de bemiddelaar bij uitstek als de wettelijke vertegenwoordiger van de mede-eigendom.

Heb je hulp nodig bij je taken als vrijwillige syndicus? Van het financiële beheer van uw mede-eigendom tot de organisatie van algemene vergaderingen biedt Syndic Yourself u volledige ondersteuning. Contacteer ons nu gerust voor meer informatie!

Vraag een gratis offerte !

  1. Een expert neemt overdag (tussen 9.00 en 18.00 uur) contact met u op
  2. Hij stelt u onze oplossing voor, op basis van uw behoeften
  3. Een aangepaste offerte volgt