fbpx

Het is essentieel om mede-eigenaar te zijn om vrijwillig syndicus te worden!

Om de taken van een vrijwillige syndicus te kunnen uitvoeren, hoeft u (of uw partner) enkel mede-eigenaar te zijn van een deel van de woning. Dit is een belangrijke voorwaarde, want een mede-eigenaar of zijn/haar partner is beter vertrouwd met de mede-eigendom en zijn problemen.

Bovendien zijn ze rechtstreeks betrokken bij de beslissingen die worden genomen en hebben ze er alle belang bij dat het gebouw goed beheerd wordt. Dit garandeert hun betrokkenheid bij het beheer van de mede-eigendom.

Als u (of uw partner) dus mede-eigenaar bent en u bent gemotiveerd om vrijwillig syndicus te worden, hebt u al aan de eerste voorwaarde voldaan!

Benoeming door de Algemene Vergadering: verplicht!

Om in België een vrijwillige syndicus aan te stellen, is het ook essentieel om de goedkeuring van de andere mede-eigenaars te verkrijgen.

Praktisch gezien moet er tijdens een algemene vergadering gestemd worden over de benoeming van de vrijwillige syndicus. Dit is een verplichte stap, want deze vergadering is het beslissingsorgaan van de mede-eigendom. Alleen zij heeft de bevoegdheid om de syndicus, professioneel of vrijwillig, te benoemen of te ontslaan.

Om de beslissing geldig te kunnen verklaren, moet de stemming een absolute meerderheid krijgen van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde mede-eigenaars, met andere woorden 50% + 1. Tijdens deze stemming wordt de mede-eigenaars ook gevraagd om het mandaat van de vrijwillige syndicus goed te keuren, waaronder de bevoegdheden en, indien van toepassing, de vergoeding wordt vastgelegd.

Goed om weten

Het mandaat van een vrijwillige syndicus is jaarlijks hernieuwbaar.

Wettelijke formaliteiten: Kruispuntbank van Ondernemingen en Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering

Eenmaal aangesteld door de Algemene Vergadering, moet de vrijwillige syndicus een aantal formaliteiten vervullen.

Ten eerste moet de sysndicus zich inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemeningen (KBO) als niet-professionele syndicus. Dit is een verplichte stap en maakt zijn status officieel.

Ten tweede moet de mede-eigendom een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor de vrijwillige syndicus. Zelfs al wordt deze niet betaald, toch blijft hij verantwoordelijk voor het beheer van het gebouw. Het is daarom essentieel om hem te beschermen met een geschikte verzekering. Deze dekt ook eventueel wanbeheer bij de uitvoering van zijn taken.

Tot slot

Een vrijwillige syndicus aanstellen in België is heel goed mogelijk en kan veel voordelen bieden voor uw mede-eigendom. Door te voldoen aan de wettelijke vereisten en samen te werken met professionals kunt u ervoor zorgen dat uw gebouw efficiënt beheerd wordt, terwijl u de kosten onder controle houdt. Aarzel zeker niet om een beroep te doen op Syndic Yourself om u in deze aanpak te begeleiden!

Vraag een gratis offerte !

  1. Een expert neemt overdag (tussen 9.00 en 18.00 uur) contact met u op
  2. Hij stelt u onze oplossing voor, op basis van uw behoeften
  3. Een aangepaste offerte volgt